Barakamon
Sıcak Sıcak
Barakamon
İsim: Barakamon, ばらかもん
Tür: Yaşamdan Kesitler, Komedi
Yayımlanma Tarihi: 06.07.2014
Bölüm Sayısı: 12
Yönetmen: Masaki Tachibana
Senaryo: Pierre Sugiura
Orijinal Hikaye: Satsuki Yoshino
Firma/Stüdyo: Kinema Citrus
Başlıca Seiyuular: Daisuke Ono (Seishuu Handa), Suzuko Hara (Naru Kotoishi)
Açılış: Rashisa (らしさ) – SUPER BEAVER
Kapanış: Innocence – NoisyCell
2014 yaz anime sezonun başlamasıyla farklı türlerde birbirinden iddialı serilerle karşı karşıyayız. Sezona şöyle bir baktığımızda, bir tarafta geri dönüş niteliğinde olup takipçilerini bu yaz ekran başına kilitleyecek popüler seriler Bishoujo Senshi Sailor Moon Crystal, Sword Art Online II, Kuroshitsuji: Book of Circus ve Free: Eternal Summer‘ı; diğer yanda korku türü severlere merhaba diyen Tokyo Ghoul, shoujo hayranlarının sabırsızlıkla beklediği Ao Haru Ride, ilk bölüm finaliyle çoğu izleyiciyi kendine bağlayan Aldnoah.Zero ve usta yönetmen Watanabe Shinichiro’nun imzasını taşıyan Zankyou no Terror gibi serileri görebiliyoruz. İşte tüm bu serilerin arasında en iyilerden olmaya aday Kinema Citrus yapımı bir anime bulunmakta: Barakamon
Öyleyse serinin hikayesiyle başlayalım. 23 yaşında başarılı bir kaligraf (hattat) olan Seishū Handa, çok emek verdiği ödül alan yapıtı sergi müdürü, yaşlı ve tecrübeli bir kaligraf tarafından ağır şekilde eleştirilince kendini kaybeder ve yaşlı adama yumruk atar. Her ne kadar kulaklarında adamın “Hala sıradanlık duvarını aşamadın mı?” sorusu yankılansa da pişman değildir ve bu da babasının onu kafasını toplaması için Gotō Adaları’ndan birine sürmesine sebep olur. Kırsal kesimde yaşamaya başlayan Handa Sensei, burada bir yandan ana yolda traktör kullanan ve evine başta kasabanın afacanı Naru olmak üzere kapı dışında her türlü yerden giren insanlarla günlerini geçirirken; bir yandan da sanatının “sıradanlığın duvarı”nı aşması için uğraş verir.
Neşeli, enerjik olan (genki mono) anlamına gelen Barakamon’da Naru ise bambaşka bir mesele, hatta onun için hikayede Handa’yı en çok değiştiren karakter denilebilir. Handa’yı her ne kadar deli etse de ikisinin ilişkisi izlenmeye değerdir. Naru, küçük bir çocuğun tatlılığını, doğallığını çok güzel yansıtmasının yanında tepkileriyle bir sahnede kahkaha attırırken, Handa’ya da gördüğü ama kabul etmek istemediği şeyleri işaret etmekten eksik kalmaz. Naru’nun komik hallerine ilk bölümdeki “Junon Boy”(Japonya’da Junon isimli genç kız dersinin yaptığı erkek güzellik yarışmasında yer alan yakışıklı çocuklar) yakıştırması, evden kovulmasının bir türlü mümkün olmaması ve ya Handa’nın yazdıklarına yorum yapması benzeri sahneleri örnek verir iken; mangayı okuyan biri olarak Naru için daha büyük beklentiler içine girilebileceğini söyleyebilirim. Ama bu serinin diğer karakterlerini unutmamıza sebep vermesin, hepsi hoş ve eğlencelidir.
Seriye görsel olarak baktığımızda geçtiğimiz sezon yayımlanan Black Bullet’ın da animasyonlarını yapan Kinema Citrus’un, Barakamon’da da iyi iş çıkardığını ve izleyiciye manganın havasını yakalayabilen basit ama güzel tasarımlar ve yine bu doğallıkta rahatsız etmeyen renklere sahip izlemesi keyifli bir yaşamdan kesitler animesi sunduğunu görebiliriz.
Animeyi güzel yapan bir diğer şey de seiyuu kadrosu. Seride Handa’yı seslendiren Daisuke Ono dışında Yuki Kaji, Junichi Suwabe, Kouki Uchiyama, HunterxHunter’da Gon’a sesini veren Megumi Han gibi ünlü seiyuulardan son dönemlerde adını Black Bullet, Blade & Soul, Galilei Donna gibi yapımlarda da duyuran yine popüler Rumi Okubo’ya kadar pek çok iyi isim var. Naru olmak üzere serideki çoğu çocuk karakterin seiyuusunun da genelde yapıldığı gibi yetişkinler yerine, küçük çocuklar arasından seçilmesi öne çıkan bir nokta.
Son olarak serinin açılış ve kapanış şarkılarına değinirsek SUPER BEAVER’dan Rashisa’ya ve NoisyCell’den Innocence’a rastlıyoruz. İkisinin de seriye çok uygun hoş ve iç ısıtan şarkılar olduğunu düşünüyorum ve özellikle Rashisa’nın orijinal uzunluktaki versiyonun çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
Herkese iyi seyirler.